Cazare Baile Felix, Baile 1 MaiCazare Baile 1 Mai
 

Inapoi

Oradea  -  8 km

Primaria
Sediul Primariei din Oradea se afla in locul vechii cladiri a Episcopiei Romano-Catolice. In anul 1901 aceasta cladire se demoleaza, iar in locul ei se ridica intre anii 1902-1903 actuala cladire a Primariei. Proiectantul si antreprenorul cladirii a fost Rimanoczy Kalman junior. Edificiul se remarca prin monumentalitate, iar punctele de interes ale Primariei sunt cele patru statui alegorice aflate la nivelul superior, precum si turnul cu ceas, aflat in latura dinspre Cris, inalt de 50 m.

Ciuperca
Aflat la o altitudine de aproximativ 250 m, Ciuperca este locul ideal de unde poti observa orasul de la inaltime, dar si de a-ti face o imagine de ansamblu. Pana in preajma Razboiului Mondial, aici se afla o capela catolica. Astazi a devenit un punct de interes in organizarea nuntilor, sau un loc potrivit pentru a admira privelistea municipiului Oradea, atat ziua cat si noaptea.

Biserica cu luna.
Construita in stil baroc intre 1784 si 1790 de comunitataea ortodoxa din Oradea, Biserica cu luna este cunoscută si sub denumirea de Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Zidirea bisericii a inceput in data de 9 noiembrie 1784, iar constructia ei a fost condusă de arhitectul oradean Iacob Edner, fiind terminata in 1790, in stilul Barocului tarziu. Constructorul bisericii a fost Ioann Lins. Prima slujba s-a tinut pe data de 17 noiembrie 1790, iar dupa finalizarea tuturor lucrărilor de decorare, pe 11 iunie 1832 a avut loc sfintirea lacasului. Pictarea bisericii a fost realizata de Paul Murgu, impreună cu fratii Alexandru si Arsenie Teodorovici. Pe arcul deasupra altarului este pictat un portret al lui Horea.
In turn se afla montat un mecanism care pune in miscare o sfera reprezentand Luna. Mecanismul executat in anul 1793 de catre ceasornicarul Georg Rueppe arata fazele lunii, motiv pentru care biserica este cunoscuta sub denumirea de Biserica cu Luna. Mecanismul este şi acum in stare de funcţionare.
In anul 1920 a fost ridicată la rangul de catedrala, odată cu infiintarea Episcopiei Ortodoxe Romane de Oradea.

Bazilica Romano-Catolica din Oradea
Purtatoare a hramului Sfanta Maria, Bazilica romano-catolica din Oradea este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul Romaniei şi una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. Bazilica a fost construita intre anii 1752-1780. Planul edificiului a fost realizat de arhitectul italian Giovanni Battista Ricca (1691-1757), chemat in Sfantul Imperiu Roman de imparateasa Maria Terezia. Dupa moartea primului arhitect, constructia a fost terminată de Franz Anton Hillebrandt.Altarele din Bazilica romano-catolică au un caracter clasicizant, reflectand preferinta pentru sobrietate si simplitate, specifica etapei tarzii a Barocului. Bazilica adăposteşte herma cu moaştele Sfantului Ladislau.

Cetatea Oradea
Cetatea Oradea reprezinta unul din monumentele arhitectonice din Romania, una dintre putinele cetati functionale pana in prezent. Se spune despre Cetate ca nu putea fi cucerita datorita vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul. Santul cu apa al Cetatii era umplut in caz de asediu cu apă termala din paraul Petea. In prezent, in incinta Cetatii functioneaza Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universitatii din Oradea.
Cetatea a fost ridicata de regele Ladislau I, pe locul unei mai vechi fortificatii. A fost devastata in timpul invaziei mongole din 1241. Dupa acest eveniment, Cetatea este ridicata din nou, urmand a fi din nou devastata in februarie 1474 de o armata a Imperiului Otoman. Urmează o altă etapa de reconstructie finalizata in 1618 de principele Gabriel Bethlen. Cetatea era celebra pentru santul cu apa calda ce o inconjura.

Podul mic
La inceputul secolului al XIX-lea desele inundatii produc pagube importante orasului.Din acest motiv, autoritatile locale intaresc digul Crisului Repede. In anul 1818 se reconstruieste podul de lemn peste Cris, in dreptul Bisericii Sf. Ladislau.

Zoo
Gradina Zoologica din Oradea ii invita pe toti cei care vor sa petreaca clipe de relaxare si distractie in compania necuvantatoarelor. Data in folosire in jurul anului 1950, Gradina Zoologica are in momentul de fata peste 700 de animale din 32 de specii.

Teatru
Teatrul este una dintre cele mai reusite exemple ale eclectismului in Oradea. Constructia teatrului incepe in 1889 si este treminata intr-un timp record de catre antreprenorii Rimanoczy Kalman junior , Guttman Josef si Rendes Vilmos. Prima reprezentatie a avut loc in data de 15 octombrie 1900. Fatada principala este neoclasica , cu coloane cu capiteluri care sustin un fronton triunghiular, decorat cu basoreliefuri. Remarcabile sunt cele doua statui alegorice din fata teatrului.

Bulevardul Republicii
Desi este o strada cu o incarcatura istorica puternica, bulevardul Republicii pastreaza semnele epocii moderne. Blocurile si magazinele amplasate aici atrag atentia turistilor interesati de suveniruri romanesti. Blocurile concepute de arhitecti au fost create de asa natura incat sa se potriveasca perfect cu arhitectura traditionala existenta.Bulevardul Republicii este inchis traficului auto, oferind vizitatorilor orasului imaginea palatelor de la inceputul secolului, a manastirilor si a bisericilor vechi, dar si noutate magazinelor si teraselor secolului XXI.

Palatul Episcopal Romano-Catolic
Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut si ca Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite in stil baroc pe teritoriul Romaniei. La fel ca şi Bazilica Sfanta Maria si Sirul Canonicilor, palatul a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Cele trei obiective formeaza impreuna cel mai important complenatate a Bazilicii romano-catolice, in anul 1762 incepe construirea Palatului Episcox baroc din Romania, precum si unul dintre cele mai reprezentative ale Europei.
In imediata vecinatate a Bazilicii romano-catolice, in anul 1762 incepe construirea Palatului Episcox baroc din Romania, precum si unul dintre cele mai reprezentative ale Europei.
pal, avand 365 dpal, avand 365 de ferestre, dupa proiectul arhitectului austriac Hillebrandt. Constructia a fost terminata in anul 1777. Cladirea este compusa din trei aripi cu doua etaje care delimiteaza o curte interioara . Stilul predominant este acela de Baroc tarziu. Locul central in interiorul cladirii il ocupa renumita sala festiva, de forma ovala. O perioada, Palatul a gazduit Muzeul Tarii Crisurilor, fiind retrocedat in anul 2005.. Renuntand la abundenta de elemente decorative ale Barocului, cladirea se apropie putin de arhitectura baroca austriaca.

Sinagoga evreiasca
In anul 1890 Knapp Ferenc construieste Sinagoga israelita ortodoxa dupa proiectul lui Bach Nandor. Biserica este bogat decorata atat in interior cat si in exterior, dominand elementele de arta maura.

Monumentul Holocaustului
Monumentul Holocaustului a afost ridicat in amintirea fostei comunitati evreiesti din Oradea, in mare parte exterminata in lagarele naziste de la Auschwitz-Birkenausau, sau in detasamente de munca fortata din Ucraina. Monumentul comemorativ in marmura neagra se afla in apropierea Sinagogii mari ortodoxe.

Vulturul negru
Cea mai importanta realizare a cuplului de arhitecti Komor Marcell si Jakab Dezso o constituie Palatul Vulturul Negru, construit in Piata Unirii intre anii 1907-1909, pe amplasamentul vechiului han Vulturul. Antreprenorul lucrarii a fost Sztarill Ferencz. Caracteristic ansamblului este pasajul acoperit cu sticla care face legatura intre trei strazi. Corpul din stanga intrarii, dinspre Piata este mai mare, avand fatada tratata intr-o viziune sculpturala, imbinata cu forma de natura simbolistica. Fatada dinspre strada Independentei este tratata mai sobru, si are in centru un corp sprijinit la parter pe patru coloane inalte, legate prin arcuri semicirculare iar in registrul superior, un balcon sprijinit pe opt console. Vitraliul cu vulturul negru- emblema ansamblului, a fost executat in 1909 in atelierul oradean Neumann K. Pasajul Vulturul Negru este asemuit cu "Galeria Vittorio Emmanuele" din Milano.

Piata unirii
Piata Unirii reprezinta pentru cetatenii Oradiei un moment de aducere-aminte a istoriei romanilor. Statuia lui Mihai Viteazul este emblema Pietei Unirii. Amplasata in Piata Unirii, in vecinatatea cladirilor Primariei statuia lui Mihai Viteazul-emblema Pietei Unirii- este locul unde an de an, cetatenii si autoritatile orasului isi aduc omagiile eroilor neamului. Anterior, in locul statuii lui Mihai Viteazul, a fost amplasata statuia din bronz a regelui Ferdinand I, apartinand sculptorului Mihai Kara.
Pe malul stang al Crisului Repede, in zona centrului vechi al orasului, cladirile isi marturisesc propria istorie, cu fiecare colt, cu fiecare caramida, timpul parand oprit in loc in aceasta parte a lumii.

Muzeul Tarii Crisurilor
Muzeul Tarii Crisurilor s-a deschis pe data de 17 ianuarie 1971, in cladirea palatului baroc construit in secolul al XVIII-lea, el insusi monument de arhitectura.
In prezent palatul a fost retrocedat si gazduieste din nou Episcopatul romano-catolic .

Biserica catolica
Construita intre anii 1752-1780, Bazilica romano-catolica este cel mai mare monument baroc din tara. Proiectul ei a fost intocmit de arhitectul vienez Franz Hillebrandt inca din 1750, iar lucrarile au inceput sub conducerea arhitectului italian Giovanni Battista Ricca. Lucrarile se vor intrerupe in 1756 si vor fi continuate de arhitectul Domenico Luchini, iar din 1762, odata cu inceperea lucrarilor la palatul episcopal, de Johann Neuman. Fatada a fost simplificata fata de proiectul initial, introducandu-se elemente clasice, turnurile au fost scurtate, iar cupola pe tambur inlocuita cu o calota inglobata in acoperis.
Biserica catolica a fost inaltata la rangul de Bazilica in 1991, de catre papa Ioan Paul al II-lea. Aceasta formeaza un complexul catolic impreuna cu Palatul Baroc si Sirul canonicilor.

Liceul Emanuil Gojdu
In anul 1896 se termina constructia cladirii Scolii Reale Superioare de Stat- actualul Colegiu National "Emanuil Gojdu"- proiectata de arhitectul Knapp Ferenc. Cladirea, cu parter si doua etaje, reprezinta una dintre constructiile impozante ale Centrului Civic.

Biserica Emanuel
Constructie recenta, Biserica baptista Emanuel, aflata la intersectia bulevardului Decebal cu Calea Aradului are o sala de inchinaciune cu o capacitate de 2700 de locuri, iar alaturi se afla cladirea Liceului Teologic Baptist. La iesirea din oras, inspre Baile Felix s-a construit si un campus universitar - Universitatea Emanuel. Biserica baptista Emanuel din Oradea este a doua ca marime din Europa.

Biserica ortodoxa
In anul 1693, episcopul romano-catolic Benkovics Agoston construieste in Olosig prima biserica- Sfanta Brigitta- actualmente Biserica ortodoxa Sf Treime, din Parcul Traian- cu mesterii ce au luat parte la asediul cetatii. Biserica este de dimensiuni modeste, cu o nava dreptunghiulara, altar pentagonal, tavan drept si un mic turn din lemn. In 1703 biserica este incendiata, apoi refacuta pana in anul 1722. Un an mai tarziu este donata Ordinului franciscan, apoi calugarilor paulini.

Podul mare
In 1890 a fost demarata actiunea de pietruire a ambelor maluri ale Crisului Repede, intre cele doua poduri principale. Podul peste Cris din centrul orasului este deschis traficului auto si pietonal, facand legatura dintre zonele pline de istorie ale Oradiei.

Sirul canonicilor
Langa complexul catolic- Muzeul Tarii Crisurilor si Bazilica- s-au ridicat dupa conceptia episcopului Forgach Pal locuintele canonicilor, constructii cunoscute sub denumirea de "Sirul Canonicilor". Cele zece cladiri insiruite, construite in diferite etape pe parcursul a peste 100 de ani. Constructia primului tronson a inceput dupa anul 1750, iar ultimul a fost terminat in 1875. Initial, arhitectul F.A. Hillebrandt a proiectat intre aceste locuinte si un seminar teologic romano-catolic care, desi aprobat de Curtea vieneza, nu s-a realizat. In locul acestuia, in anul 1863, s-au construit alte doua locuinte. Seminarul teologic a fost amenajat, ulterior, intr-o cladire cu parter si etaj, construita la sfarsitul secolului al XVIII , pe str. Berzei nr. 7. In 1904 cladirea se extinde pe un nou corp, iar in anul 1890, un alt corp le va uni.