Cazare Baile Felix, Baile 1 MaiCazare Baile 1 Mai
 

Inapoi

1 Mai  -  300 m

Atractia statiunii Baile 1 Mai o reprezinta, in principal, apa calda-32 de grade C- care este folosita atat in bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cat si in cele doua stranduri. Strandul "Venus" are o capacitate foarte mare, de cateva mii de locuri si cu multe bazine, din care unul olimpic si unul cu trambuline pentru sarituri. "Strandul cu valuri" cu o capacitate mai mica de locuri dar care are o atractie deosebita datorita valurilor care sunt produse in apa din bazin. .

Stradul Venus
Stradul "Venus" este cel mai mare strand termal din statiunea Baile 1 Mai. In acest strand veti gasi 14 bazine din care : 1 bazin olimpic, un bazin cu trambuline, cea mai inalta trambulina fiind de la 5 m, si un bazin mare trapezoidal cu o adancime in crestere, iar cea mai mare adancime este de 2,5 m. Bazinul cu trambuline este de forma rotunda si adancimea apei este de 4 m. Mai sunt 2 bazine rotunde pentru copii cu apa mica de 0,5m. Chiar la intrare primele 8 bazine sunt in forma de floare, iar in mijloc o mica terasa.

Biserici
"Biserica Greco Catolica Haieu - Baile 1 Mai" este o biserica noua. Locul unde este construita a fost sfintit de catre Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea in anul 1999, in luna august. Constructia bisericii a inceput in toamna aceluiasi an si s-a finalizat doi ani mai tarziu(august 2001). Sfintirea bisericii a fost facuta la data de 28 august 2001. Biserica a fost construita in cinstea vizitei istorice a preasfintiei sale "Papa Ioan Paul al II-lea". Biserica a fost consacrata de Preafericitul Parinte Patriarh al Antoniei, Cardinalul Ignace, Moussa Daona, Prefect al Congregatiei pentru Bisericile Rasaritene. Ctitori ai bisericii sunt: Hans Guido Todeschini, Giovanni Cereghini, si Consiliul Parohial format din : Ciordas Lazar, Antal ioan, Pop Gheorghe, Bot Pascu, Igna Traian, Turcas Dumitru si Vlad, Salajan Iosif. Crasnici: Bologan Gheorghe si Jula Ioan. Hramul bisericii este "Nasterea maicii domnului Maria Steaua Evanghelizarii"

"Biserica Ortodoxa Haieu" a fost construita in anul 1856 de catre putinii credinciosi care populau localitatea Haieu in aceea vreme. Biserica a fost zugravita initial in interior cu imitatie de marmura si avea doar icoane postate pe peretii acesteia. In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, biserica a fost bombardata si deteriorata partial, iar dupa terminarea razboiului a fost necesar consolidarea acesteia prin construirea unui corset de fier in jurul bisericii, care ulterior a fost acoperit cu tencuiala. Tot in aceasta perioada, datorita bombardamentelor, toate actele din arhiva parohiala au fost distruse iar unele au disparut, in special "Registrul matricol al decedatilor". Biserica a fost renovata in intregime in anul 1982, perioada in care a fost si pictata interior. Picturile sunt executate in tehnica "Fresca" si au fost executate de pictorita Stela Ionescu din Bucuresti, in timpul pastoratiei preotului Agoston Leon. Aceste picturi sunt de o frumusete deosebita. Primul preot al acestei biserici a fost preotul Ioan, iar actualul parinte al bisericii este Leon Agoston. In prezent biserica se prezinta intr-o stare perfecta de conservare. Actualmente biserica are 3 clopote: unul mare, unul mijlociu si unul mic. Clopotul mijlociu este din argint masiv si are un sunet deosebit, iar cele doua mare si mic din bronz masiv. Biserica Ortodoxa Haieu are hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril".

Lacul Peta
Lacul Peta este o rezervatie floristica formata dintr un complex lacustru -4 ha-, fiind singurul loc din Europa unde nufarul tropical creste in mod spontan. Acest lac nu ingheata niciodata datorita izvoarelor termale care il alimenteaza, a caror temaperatura este de 30-40 grade C. In apa termala din paraul si lacul Peta traieste melcul Melanopsis parreyssi, ca si specia de nufar subtropical - Numphaea lotus thermalis - monument al naturii.

Rezervatia naturala Paraul Peta
Baile 1 Mai este o statiune situata in mijlocul unui parc natural de stejari batrani. Aici se afla Rezervatia Naturala Paraul Peta. In apele calde ale Paraului Peta, care isi mentin constant o temperature de 26- 30 de grade Celsius, creste nufarul termal, singurul loc din lume unde vegeteaza in mod spontan aceasta specie declarata monument al naturii.
Alaturi de aceasta planta aici mai vietuiesc si alte specii rare de apa dulce: melcul Melanopsis si pestele denumit "rosioara lui Racovita". O alta curiozitate a locului este faptul ca aici broastele nu hiberneaza, oracaitul lor putand fi auzit si iarna.

Betfia
Pe dealul Somleu, care domina Baile, se gaseste rezervatia paleontologica Betfia, care, in afara de o interesanta fauna fosila pleistocena- resturi de vertebrate- adaposteste un remarcabil monument al naturii - Craterul Betfia. Acesta este o denivelare de 86 m, prezentand chiar de la suprafata un put natural, cu o verticala de 54 m.Siturile fosilifere de pe Dealul ┼×omleului se aflÄ